Funktionsnedsättning eller Funktionsvariation – vad är rätt begrepp?

Enligt mig så är detta en fråga som avgörs av den som har Funktionsnedsättning/funktionsvariation. Det är hur den ser på det om den ser det som en nedsättning i hur den klarar vardagen/livet. Om den ser det som en nedsättning som gör att den inte klarar av sin vardag själv eller om den ser den som en variation som gör att den funkar lite annorlunda.

Jag själv ser det som en nedsättning som gör att jag inte klarar av vardagen själv och därmed inte kan bo i egen lägenhet osv. Jag har andra diagnoser också men det är helt klart en del som gör att jag behöver stöd och hjälp för att få min vardag att fungera. Jag vet att jag har en lätt funktionsnedsättning men när jag fick den diagnosen så förklarade det så mycket om hur jag ibland egentligen inte klarat av livet själv utan behövt mer stöd och hjälp än jag själv ville se.

Vad tycker du är rätt begrepp?

#funktionsnedsättning #funktionsvariation #nouwinfluencer #nouwbloggare #bestofnouw

0 reaktioner till “Funktionsnedsättning eller Funktionsvariation – vad är rätt begrepp?”

  1. Jag jobbar ju inom LSS, och det börjar nog gå mot funktionsvariationer, fast jag gillar nog funktionsnedsättning mer. De flesta av oss har ju något problem som gör att vi i vardagagen behöver stöd. Kan ju vara så enkelt som att man behöver glasögon. Själv önskar jag att man slutade göra det så stort, och att man börjar se vad vi faktiskt klarar av och är duktiga på istället för att bara se problemen.

  2. Alltså jag vet verkligen inte. Jag har svårt för båda. Det är samma som rullstolsburen eller rullstolsbunden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *