Hur det är att bo på service boende

Jag bor på ett serviceboende utanför Uppsala. Här har jag bott sen 2015 då jag flyttade hit efter att bott på behandlingshem i tre år. Det är sammanlagt sex personer som kan bo här samtidigt. Vi alla boende har varsin lägenhet. Detta är ettor men vi har sovrum som är eget rum. Vi har också spis + ugn och både kyl och frys. Våra badrum är väldigt stora och vi har egen tvättmaskin som också är torktumlare.

Jag har inte mina egna mediciner. De är inlåsta i ett litet skåp som sitter på väggen ute i hallen. Nyckel till det har endast personal. Det känns väldigt tryggt för mig att inte ha hand om mina egna mediciner då jag skulle inte klara av det. Jag får medicin vid 9 på morgonen sen kl 20 på kvällen för att ta sista nattmedicinen vid 22 tiden. Jag har min mediciner i apodos påsar så man slipper ha så lösa tabletter i en eller flera dosetter. Däremot har jag varit med om att det några gånger har varit fel antal tabletter i en påse så då har personalen varit tvungen att ringa sköterskan. Sköterskan är den som kollar när det kommer nya dospåsar att det stämmer och att det är rätt antal tabletter i påsarna. Det har nästan alltid varit en personal med mig när jag har haft tid hos läkare på affektiva.

Här på boendet får jag hjälp i min vardag. Dels att tex städa lägenheten men även andra saker i vardagen. Det är personalen som väcker mig när jag ska upp och ta min morgon medicin och även iväg till min dagliga verksamhet där jag är fyra dagar per vecka.

Vi äter alltid middag tillsammans på basen. Däremot är vi sjuka så kommer en personal upp med maten då vi endast är i våra lägenheter om vi är sjuka. Vi brukar få önska en rätt var som vi vill äta veckan efter. Sen får vi också önska om vi vill ha någon speciell aktivitet. Allt detta bestäms på fredag då vi har boendemöte.

Vi har alltid minst 1 personal som jobbar då vi inte får lämnas ensamma om det skulle hända något. På natten har vi en personal som sover i jourrummet och som vi kan väcka om det skulle vara något. Från ca kl 14 på vardagarna har vi oftast två personal som jobbar.

Så det var lite hur det är att bo på boende och vad som ingår i att bo på ett serviceboende.

#nouwinfluencer #nouwbloggare #uppsalabloggare #funktionsnedsättning #serviceboende #add

0 reaktioner till “Hur det är att bo på service boende”

 1. Jag tycker det är bra att det finns och att hjälpen finns där. Tryggt för alla boende och att du får hjälp med medicin mm. Det verkar bra och att du trivs är ju viktigt och att det finns sammanhållning med andra 🌟🌟

 2. Tack för intressant läsning. Jag har dålig koll på hur serviceboenden fungerar, så det är ögonöppnande när nån inifrån kan berätta om sin vardag. <3 Det låter skönt att både kunna stänga dörren om sig och att kunna umgås, när andan liksom faller på. Jag har ett lass frågor, hoppas du inte tar illa upp över dem (det är mest jag som är nyfiken och vill veta mer):

  – Har du nån boendekompis som du delar ditt filmintresse med?
  – Vilka gemensamma aktiviteter brukar ni välja?
  – Har du fått välja inredningen i lägenheten själv?

 3. Tack för din fina kommentar! Dessa frågor kommer jag svara på i ett inlägg imorgon. Det är så roligt att du vill veta mer för så är jag också om det är något jag inte vet så mycket om.

 4. Det låter som om ni har det bra och att du har det bra. En lagon stor samling med människor plus personal. Bra ordnat och aktiviteter =D.

 5. vad fint att du beröttar och våga dela me dej utav hur du bor och att du blir bra omhändetagen för ditt boende och personal 😊

 6. Intressant att få en inblick på hur ditt boende funkar. Vilken hjälp du tar av personalen. Tur att såna boende finns. Så att så många människor som möjligt kan få möjlighet att bo själva 👍.

  Hoppas att du har en bra dag! 🌷

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *