Npf – dagen 2023

Klarar jag att ha en familj? Ingen förstår mig! Sorg. Det går alltså inte över! Identitet. Vem är jag? Bitterhet Varför har ingen sett? Skuld. Är det så här jag har varit? Försörjning Vad kan jag göra då? Värderingar. Gäller mina värderingar fortfarande? Skam. Hur har jag betett mig? Vad händer när man får en NPF-diagnos eller en anhörig får diagnos? Rätt mycket! Omtumlande – existentiella frågor – lära om, ny verklighet. Är jag fel? Hur blir jag rätt? Stämmer diagnosen? Jag är inte ensam.

Idag är det NPF dagen.

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) är ett samlingsnamn för många olika tillstånd eller diagnoser. Några är adhd, autismspektrumtillstånd (AST) och Tourettes syndrom.

Jag vet hur det är att leva med ADD som barn men inte få en diagnos förrän jag var 24år 2012. Nu vet jag varför jag alltid känt mig annorlunda och varför jag ibland kan ha svårt när jag ska göra saker och inte vet exakt vad jag egentligen ska göra. Jag vet också varför jag hade koncentrationssvårigheter och fick jag för fria tyglar så kunde det sluta med att jag inte gjorde något alls.

Jag tycker att det behövs mer kunskap och att man ska få stöd rätt snabbt när man fått diagnosen. Det jag också tycker behövs är att man ska kunna utforma skolgången från vad individen behöver hjälp med och vad den klarar av.

Jag själv har numera börjat acceptera att jag kommer behöva bo på ett boende som jag gör, där jag får hjälp med min vardag och även min medicinering. Jag har insett att jag inte skulle klara av att bo i egen lägenhet då det lätt skulle kunna sluta som det gjorde när jag hade egen lägenhet 2009-2012. Det slutade med att jag fick flytta till behandlingshem.

8 reaktioner till “Npf – dagen 2023”

  1. Jag vill absolut inte förminska någon med diagnos, men ibland tror jag vårt samhälle är mer fucket up än vad någon individ är. Du nämnde detta med fria tyglar och fick du det så klarade du inte av att ta för dig. Har tänkt på precis samma sak… De allra flesta klarar inte av fria tyglar då man är barn…. Ser en sak till som jag reagerat på starkt och då pratar vi jobb. Unga som fått fria tyglar i skolan har extremt svårt att vara flexibel på en arbetsplats. De är just de som behöver extremt tydliga riktlinjer på jobbet medans vi som växt upp med en betydligt större tydlighet i skolan klarar av att ta egna initiativ och är inte alls rädd då det inte blir som vi ”bestämt”

  2. Ja, att leva odiagnostiserad är verkligen inte lätt, och som kvinna/flicka slinker man ofta genom nätet. Fick själv adhd diagnos som 30 åring och nu när jag börjar närma mig 40 har jag insett jag även har aspergers (efter att vi började utreda äldsta barnet och insåg att mycket stämde in på mig)

  3. NPF diagnoser är så stort bred på det.
    Vad bra att du har fått möjlighet att prova att bo i egen lägenhet. Men insåg att det funkar inte. Å fick flytta in på ett behandlingshem 👍. Det är inte alla som får den möjligheten att testa & göra så.

    Ha det så bra! Ha en bra dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *