En väldigt bra nationaldag

Godkväll!

Hoppas er nationaldag varit bra. Jag har varit ledig från radion då det är helgdag då det är Sveriges nationaldag. Jag började dagen med serien Supernatural säsong åtta.

Vid halv tolv gick jag ut på en promenad. Den var inte meningen att den skulle bli så lång som den blev. Jag gick först till sjön där jag sett svanpar med ungar förra året. Nu syntes det inte till några svanar alls. Pratade med mamma i telefonen och hon sa att det är nog för tidigt än. Jag var där i Juli när jag såg svanpar och ungar förra året. Sen skulle jag försöka ta en punkt på hitta ut men fick ge mig då jag kom till en så brant backe på en liten stig att jag vågade inte chansa då jag var själv och lätt snubblar över saker ibland. När jag kom tillbaka till Coop så handlade jag lite och upptäckte att jag varit ute i nästan två timmar. Det vart över 7000 steg också så jag lär ha träningsvärk imorgon.

Ikväll har jag kollat på den förlängda versionen av Män som hatar kvinnor.

Handling:

Henrik vanger får alltid en pressad blomma i en tavelram när han fyller varje år. Detta brukar hans brors dotter ge honom men hon har varit försvunnen i 40 år.

Mikael Blomqvist blir kontaktad av Henrik Vangers advokat och Henrik vill anlita Mikael för att skriva en släktkrönika. Det är egentligen en täckmanteln då Henrik vill göra ett sista försök för att få veta vad som hände Harriet hans brors son som försvann för 40 år sedan. Mikael accepterar uppdraget och får efter ett tag Lisbeth Zalander som jobbar kollega. Lisbeth är nämligen en hacker av världsklass. De får upp ögonen för en kvinnomördare som härjade på 1940 och 1970 talet. Helt plötsligt så händer det saker omkring de som gör att de inser att detta är inte en jakt på en mördare från 1960-1970 talet och det ska visa sig att sanningen är allt annat än vad de trodde.

Recension:

Filmen är baserad på boken Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson.

Denna film kom 2009. Filmen fick en guldbagge som bästa film. Filmen har även vunnit flera priser utomlands som bästa film som inte är engelsk. Att man inte pratar engelska i filmen helt enkelt. Noomi Rapace som spelar Lisbeth Salander vann en guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll.

Denna film är enligt mig en av de bästa svenska filmer som någonsin gjorts. Jag ger filmen 4/5

2 reaktioner till “En väldigt bra nationaldag”

  1. Vad skönt att vara ute så pass länge. Kan vara som din mamma säger, kan vara lite för tidigt för svanarna. Dom kanske fortfarande ruvar på sina ägg, eller så kanske ungarna är alldeles nykläckta och är för tidigt för dom att simma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *