Rätten att funka olika

Hallå där!

Förut så hette det funktionsnedsättning men nu kallar man det för funktionsvaration. Hur mycket det påverkar ens liv är helt individuellt. Bara för att man har en funktionsvaration eller diagnos så är det inte samma sak för två olika personer. Tex ADD är inte samma som att ha ADHD. Däremot så är det ungefär lika mediciner man kan få för sin ADD/ADHD. Att man har problem med saker i sin vardag kan vara något någon annan bara gör av sig själv medan du måste ha stöd eller hjälp för att göra det. Det sista man ska göra är att dra alla med ADHD över samma kam.

Jag själv tar concerta för min ADD och den hjälper mig otroligt mycket. Innan jag fick den medicinen så var det precis som jag levde i en egen bubbla och när jag fick medicinen så sprack den där bubblan.

Man behöver heller inte ha samma symtom på en diagnos för att få den. De kan variera och ibland är det ca 6 st eller fler kriterier man ska uppfylla för att få diagnosen ADD/ADHD. Däremot ska jag påpeka att ADD/ADHD är något man föds med och inte något man får. Jag minns också att morsan fick prata med psykologen som utredde mig för ADHD.

Att vi alla är orginal och borde bli respekterade för vilka är. Det är ju ändå tur att inte alla människor är på ett visst sätt eller tycker om samma saker. Hur skulle då världen se ut?

Alla har ett värde som inte går att ersätta. Vi föds som individer och vi dör som individer.

VI HAR HELT ENKELT RÄTTEN ATT FUNKA OLIKA!

#nouwinfluencer #nouwbloggare #uppsalabloggare #funktionsnedsättning #bestofnouw #npfpower

14 reaktioner till “Rätten att funka olika”

 1. En av mannens döttrar har ADHD och medicinen på henne har hjälpt jättemycket, vi märker sån skillnad om hon tar det eller ej. Tyvärr vill inte mamman acceptera hennes diagnos så när hon är där (varannan helg) så tar hon dem inte vilket jag tycker är så synd, hon behöver dem för att orka med sig själv. Många ser det som negativt att få en diagnos upplever jag, som att man får skämmas, men jag tycker snare att det är bra att man utreder barn/ungdomar så de får den hjälp och möjligheter de behöver.

 2. Bra inlägg. 👍. Jag tycker att Funtionsvariation känns bättre att säga. Tycker jag. Då slipper jag säg att jag har ett funtionshinder & en utvecklingsstörning. Utan bara Funtionsvariation.

  Vad bra att du fick medicinen som gjorde att din bubbla sprack. Det är väl därför det är svårt & tar lång tid att utreda om man har ADD eller ADHD.

  Så bra låt! 😃

  Ta en bra tisdag!

 3. Det är så sant, läst mycket omd et där i min utb och många tror att man bara får det, men det är som sagt ngt man föda med och det kommer när det kommer alltså det är inte alltid man märker det som barn, det kan komma i vuxen ålder. Det är en unik egenskap man har och vare sig diagnos eller inte så är vi alla lika värda

 4. Så viktigt att prata om det, och intressant att höra dig prata utifrån dig. Precis som du skriver så är alla individer, även om vissa kriterier ska uppfyllas för att få en diagnos. Vet att många är emot medicinering, men det kan hjälpa så mycket…

 5. Så bra att du skriver om ADD och ADHD, för mig som läst en hel del om funktionsvarianter var det inga nyheter. Men jag tycker det är bra att ämnet lyfts. Jag har en i min närhet som har ADHD och jag tycker verkligen att personen ska testa medicin. Skönt att den hjälper för dig.

 6. Viktigt att komma ihåg sånt här. Självklart är man olika, och ens diagnos är ju inte ens personlighet heller något jag också tror många glömmer.

 7. Ja för mig är det stor skillnad sen jag började ta medicinen. Förstår att vissa är emot då man ibland ser att folk har tagit men inte känt någon skillnad och bara fått biverkningar av den.

 8. Det är synd när barnet inte får ta den medicin hon behöver för att ens mamma inte kan acceptera hennes diagnos. Jag själv skulle bli helt förstörd om jag inte skulle ta den i helgen. Man får hoppas att hennes morsa väljer att acceptera den någon gång så dottern får sin medicin då hon är där.

 9. Så bra att du lyfter fram detta! Jag väntar själv på utredning för ADHD men väntetiden är så otroligt lång. Jobbigt att behöva gå flera år med ovissheten och innan det går att få vettigare hjälp. Symptomen finns ju där ändå och hindrar i vardagen. Hoppas kunna få testa medicin också som kanske kan göra att jag mår lite bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *