Titanic den 14 April 1912

Photo ill-famous British steamer Titanic

Idag den 14 April 1912 ca 23.40 kolliderade fartyget Titanic med ett isberg på sin jungfruresa från Southampton till New york. Ett fartyg som byggdes av 1500 stycken irländare och ansågs osänkbart då det hade vattentäta skott. Enligt en beräkning skulle fartyget kunna flyta med fyra av de vattentäta skott vattenfyllda. Däremot när det kolliderade med isberget revs fem sektioner upp.

Den första olycksraporten sade att Titanic fick en 90 meter stor reva av kollisionen av isberget. Det har däremot visat sig att den uppgiften är felaktig då det skulle ha gjort att fartyget hade sjunkit väldigt snabbt. Istället har man hittat flera mindre hål i vraket som gjorde att en viss mängd vatten kom in i fartyget per minut och när man räknade ut hur lång tid det skulle ta för fartyget skulle sjunka så var det ca 2 timmar och 30 minuter, vilket stämmer då det tog som sagt 2 timmar och 40 minuter från man kolliderade med isberget tills fartyget sjönk till nordatlantens mörka botten.

Det har diskuterats om Titanic hade haft flera livbåtar så hade fler människor kunnat räddats. Däremot så har det visats sig när James Cameron och ett gäng killar testar hur lång tid det tog för dem att sjösätta livbåtarna. Då insåg de att de gjorde det bra att kunna sjösätta så många de lyckades att göra då de hade bara 2 timmar och 30 minuter på sig. Något de också insåg var att mer livbåtar hade bara varit i vägen och förmodligen kostat mer människor livet. Att de lyckades rädda runt 700 personer var ett bra resultat med tanke på situationen.

Som avslutning tänker jag ta upp en sak som filmen Titanic har fel i. Det är när det verkliga fartyget Titanic bröts itu. I filmen så bryts det itu på ytan att man ser det hända. Däremot har jag kollat på dokumentär där flera experter kan med tanke på hur långt ifrån fören och aktern ligger ifrån varandra på havsbotten. Har de kunnat slå fast att det verkliga Titanic inte var i närheten av ytan när det bröts i två delar.

3 reaktioner till “Titanic den 14 April 1912”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *