The hobbit trilogin

Filmer

  • The hobbit: an unexpected journey
  • The hobbit: the desolation of smaug
  • The hobbit: the battle of the five armies

The hobbit: An unexpexted journey

Svenska titel: Hobbit: En oväntad resa

Regissör: Peter Jackson men egentligen skulle Guillermo del Toro regisserat filmerna men hoppade av då den första blev försenad flera gånger.

Premiär: 12 December 2012 i Sverige

Speltid på bio: 2 timmar och 49 minuter

Speltid förlängd version: 3 timmar och 2 minuter

Antal Oscarsnomineringar: 3 stycken

Kategorier: Adventure och Fantasy

Skådespelare: Martin Freeman, Ian McKellen, Graham McTavish, Richard Armitage, Cate Blanchett, Ken Stott, William Kircher, James Nesbitt, Stephen Hunter och Dean O’Gorman

Handling:

Filmen handlar om Bilbos äventyr som ustpelar sig 60 år innan Sagan om ringen. Notera att det är tre filmer i Hobbit trilogin.

Bilbo blir utvald av trollkarlen Gandalf att vara den 14 medlemmen i Thorins sällskap då de ska försöka ta sig till det ensamma berget och ta tillbaka deras plats från draken Smaug. Kommer de lyckas och hur ska de överleva på ditvägen då de har en viss vit orch efter sig.

Recension:

Denna film är baserad på boken Hobbit av J.R.R Tolkien. Den som regisserar är den som gjorde Sagan om ringen nämligen Peter Jackson. Det som är lite klurigt är att det bara är en bok men tre filmer. Filmen var nominerad till 3 st oscars för Best Achievement in Makeup and Hairstyling, Best Achievement in Visual Effects och Best Achievement in Production Design.

Denna film kom 2012 och jag minns att jag såg denna film i förkortad version på bio med morsan. Jag upplever att Hobbit filmerna är lite mer sagoberättande än sagan om ringen. Dessa filmer är inte heller lika långa som Sagan om ringen filmerna. Däremot bör jag säga att Hobbit filmerna i förlängd version finns inte hos tex sfanytime. Det enda stället jag har hittat dem på är itunnes store. Jag själv har dessa filmer i blu-ray format.

Tänkte berätta lite om Bilbo och Dvärgarna nedanför

Namn: Bilbo Baggins

Kallas även för: The hobbit

Ras: Hobbit

Skådepspelare: Martin Freeman

Övrigt: Hittar ringen i denna film. Träffar även på Gollum som han lyckas sno ringen ifrån. I lord of the rings så spelas Bilbo av Ian Holm. Martin Freeman har vunnit flera priser för sin roll som Bilbo.


Namn: Thorin Oakenshield

Kallas även för: King under the mountain och King of Durins folk

Ras: Dvärg

Skådespelare: Richard Armitage

Övrigt: Är son till Thrain och barnbarn till Thor. Är ledaren för sällskapet som ger sig ut för att ta sig till det ensamma berget. Richard har varit nominerad till priser för sin roll som Thorin.


Namn: Balin

Kallas även för: Lord of Moria

Ras: Dvärg

Skådespelare: Ken Scott

Övrigt: Är en av de älsta dvärgarna som är med i sällskapet. Det är Balins grav som de hittar i filmen Lord of the rings: the fellowship of the rings när de kommit till moria.


Namn: Dwalin

Kallas även för: –

Ras: Dvärg

Skådespelare: Graham McTavish

Övrigt: Är lillebror till Balin. Han är sällskapets längsta dvärg och är den första dvärgen Bilbo träffar i filmen. Har ett vitt skägg och spelar fiol.


Namn: Bifur

Kallas även för: Tom Troll

Ras: Dvärg

Skådspelare: William Kircher

Övrigt: Är Kusin till dvärgarna Bofur och Bombur. Bär en gul huva och spelar klarinett. Har en trä fågel som sitter fast i pannan.


Namn: Bofur

Kallas även för: –

Ras: Dvärg

Skådespelare: James Nesbitt

Övrigt: Är bror till Bombur och kusin till Bifur. Bofur har en mössa på sig och har en mustasch. Han sjunger en av sångerna i den första filmen när de är i Vattnadal.


Namn: Bombur

Kallas även för:-

Ras: Dvärg

Skådespelare: Stephen Hunter

Övrigt: Bror till Bofur och kusin till Bifur. Är den största dvärgen i sällskapet då han har en väldigt stor mage.


Namn: Fili

Kallas även för:

Ras: Dvärg

Skådespelare: Dean O’Gorman

Övrigt: Är bror till Kili och är brorson till Thorin. Är en kunnig krigare. Är tillsammans med Kili de yngsta dvärgarna i sällskapet.


Namn: Kili

Kallas även för: –

Ras: Dvärg

Skådespelare: Aidan Turner

Övrigt: Är bror till Fili och brorson till Thorin. Är tillsammans med Fili de yngsta dvärgarna i sällskapet. Har också väldigt skarp syn som också Fili har.


Namn: Ori

Kallas även för:

Ras: Dvärg

Skådespelare: Adam Brown

Övrigt: Ori är lillebror till Dori och Nori. Han är van att bli uppläxad av sina bröder men kan också överraska med att visa sig vara modig.


Namn: Oin

Kallas även för: –

Ras:

Skådespelare: John Callen

Övrigt: Oin är bror till Gloin. Han är en modig dvärg som tack vare helande kunskaper lyckats ta fram sin egna medicin som kallas Ointment.


Namn: Gloin

Kallas även för: Willian Troll

Ras: Dvärg

Skådespelare: Peter Hambleton

Övrigt: Gloin är far till Gimli som är med i sagan om ringen. Gloin har ett hett temperament och har lätt att brusa upp. Däremot är han stark, modig och en lojal dvärg.


Namn: Nori

Kallas även för: –

Ras: Dvärg

Skådespelare: Jed Brophy

Övrigt: Nori är bror till Ori och Dori. Nori hamnar ofta i trubbel och beger sig ut på äventyret för att komma ifrån myndigheterna.


Namn: Dori

Kallas även för: Bert Troll

Ras: Dvärg

Skådespelare: Mark Hadlow

Övrigt:  Dori är bror till Ori och Nori. Han ses av många som orsaken av deras problem i sällskapet medan Thorin tycker han är den starkaste i sällskapet.

The hobbit: the desolation of Smaug

Svensk titel: Hobbit: Smaugs ödemark

Regissör: Peter Jackson

Premiär: 11 December 2013 i Sverige

Speltid bio: 2 timmar och 41 minuter

Speltid förlängda versionen: 3 timmar och 6 minuter

Antal oscarsnomineringar: 3 stycken

Kategorier: Adventure, Fantasy and Drama

Skådespelare: Ian McKellen, Martin Freeman, Richard Armitage, Benedict Cumberbatch, Evangeline Lilly, Lee Pace, Luke Evans, Stephen Fry, Orlando Bloom och Mikael Persbrandt

Handling:

Bilbos äventyr tillsammans med dvärgarna och Gandalf fortsätter. Deras ”resa” mot det ensamma berget fortsätter. En resa som innehåller att de måste få hjälp av Beorn för att kunna ta sig levande till mörkmården, ta sig över en bro då vattnet är förtrollat och lyckas rymma från alverna. Plus att vid mörkmården inser Gandalf att han är tvungen att rida själv till ett ställe för att kontrollera en sak. Han säger innan att de ska vänta på honom vid the overlook innan de går in i berget. Dem måste också på något sätt ta sig in i Sjöstad utan att någon märker något för att sedan ta sig till berget. Ska de lyckas att ta sig till Berget och kommer Gandalf möte dem där han sa att de ska mötas?

Recension:

Detta är den andra filmen i Hobbit trilogin som kom ut 2013 och jag minns att jag såg denna i 3D med morsan på bio. Denna film är fortsättning på den förra filmen. En bra film som är spännande från början till slut. Denna film fick också tre Oscarsnomineringar för Best Achievement in Sound Mixing, Best Achievement in Visual Effects och Best Achievement in Sound Editing.

Tänkte berätta lite om fyra karaktärer man får se i denna film.

Namn: Beorn

Namnet betyder: Björn

Ras: Skin-changer/hamnskiftare

Skådespelare: Mikael Persbrandt

Övrigt:

Kan byta skepnad då han ibland syns som en stor svart björn och kan också ses i skepnaden som en stor och stark man. Gandalf säger att björnen är oför sägbar men mannen kan man diskutera med. Är den sista av hans släkt.


Namn: Thranduil

Titel: Alvkungen av Mirkwood

Ras: Alv

Skådespelare: Lee Pace

Övrigt:

Är Alvkungen i Mirkwood men också Legolas fader. Styr Alverna med en järnhand och har alltid sett till att Alvernas område är fritt från orcher och spindlar.


Namn: Tauirel

Namnet betyder: Daughter of the forest

Ras: Alv

Skådespelare: Evangeline Lilly

Övrigt:

Är en av de mest framträdande av Alverna i alvernas vaktstyrka. Legolas är förtjust i Tauriel medan hon har känslor för dvärgen Kili. Evangeline Lilly har vunnit ett pris och varit nominerad till flera för denna roll.


Namn: Bard

Kallas även för: Bard the bowman

Ras: Men

Skådespelare: Luke Evans

Övrigt:

Har tre barn, en pojke och två flickor. Modern till barnen har dött. Hjälper dvärgarna och bilbo att ta sig in i sjöstad där han bor med sina barn. Jobbar som skeppare.


The hobbit: The battle of the five armies

Svensk titel: Hobbit: Femhäraslaget

Regissör: Peter Jackon

Premiär: 10 December 2014 i Sverige

Speltid på bio: 2 timmar och 24 minuter

Speltid förlängda versionen: 2 timmar och 44 minuter

Antal Oscarsnomineringar : 1 stycken

Kategorier: Adventure och Fantasy

Skådespelare: Ian McKellen, Martin Freeman, Richard Armitage, Benedict Cumberbatch, Evangeline Lilly, Lee Pace, Luke Evans, Stephen Fry, Orlando Bloom och Mikael Persbrandt

Handling:

Efter att ha fått ut draken Smaug ur det ensamma berget så måste dvärgarna rusta sig för nya strider. De har inte bara den vita orcherna efter sig utan också alverna som de lyckades rymma ifrån. Samtidigt som dvärgarna letar efter the arken Stone som ska finnas någonstans i berget bland allt guld. Kommer dvärgarna hitta the arkenstone och kommer någon lyckas döda Smaug?

Recension:

Detta är den tredje och sista hobbit filmen . Denna såg jag på bio med morsan. Filmen blev nominerad till en oscar för Best Achievement in Sound Editing. I filmen kallas Gandalf för Mithrandir som betyder The grey pilgrim.

Sammanlagt fick hobbit filmerna sju Oscarsnomineringar men vann tyvärr ingen Oscar.

Namn: Smuag

Kallas även för: Smaug the Golden, Smaug the Impenetrable and Smaug the Terrible

Ras: Fire-drake

Skådespelare/röst: Benedict Cumberbatch

Övrigt:

Benedict har varit nominerad för flera priser för sin voice over som smaugs röst. Benedict spelar också necromancers röst i Smaugs ödemark och Femhäraslaget. Lägger in en video nedanför som ärn behind the scenes och hur de filmade smaug.


Namn: Dain son of Nain

Kallas även för: Dáin II Ironfoot

Ras: Dvärg

Skådespelare: Billy Connolly

Övrigt:

Är kusin till Thorin och Leder en arme med dvärgar från the iron hills. Dyker upp när Thorin och gänget behöver det mest. Blir king under the mountain i slutet av filmen.

2 reaktioner till “The hobbit trilogin”

  1. Mycket bra filmer. Å vilken historia/berättelse som författaren har gjort. En stor stjärna ⭐️ till J. R. R Tolkien.

    Önskar dig en bra dag! 🌸

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *