Vad gör vissa filmer till Klassiker?

Efter

Tanken for upp i mitt huvud och började fundera på vad som gör att vissa filmer blir kallad Klassiker?

Svaret kan självklart skilja sig mellan olika individer. Här är mina tankar om vad en klassiker är.

En klassiker behöver inte ha vunnit många Oscars.

För att ta ett exempel har vi Jurassic park som bara vann tre oscars eller The green mile som inte vann en oscar men var nominerad till fyra stycken. Däremot finns det klassiker som har fått väldigt många oscars och jag tänker på Lord of the rings: the return of the king och Titanic.

Filmen ska kännas storslagen och att man dras in i filmen

Det kan vara allt från tex historien att man vet att själva grundstoryn är något som hänt i verkligeheten. Här tänker jag självklart på Titanic och Oppeneheimer. Sen kan det vara specialeffekterna och att det inte finns någon film som liknar den innan. Här tänker jag på Jurassic park och Avatar.

Filmen ska man kunna kolla på flera gånger utan att tröttna

Filmen ska vara väldigt intressant och rätt lång. Då kan man till exempel upptäcka något nytt i filmen varje gång man kollar. För är filmen över tre timmar kan det ibland vara svårt att vara fokuserad hela tiden man kollar. Här tänker jag på Titanic, The green mile eller Lord of the rings: the return of the king.

Som avslutning tänker jag lista tre klassiker som jag tycker är värda att nämnas.

  • Oppenheimer

Denna film kom förra året och slog ner på samma sätt som atombomben gjorde. Den kändes som en klassiker från den första gången jag såg den på bion.

  • The green mile

Filmen tar upp ämnet dödsstraff. Den tar också upp att oskyldiga har dömts till döden, avrättats för att sedan en lång tid efter har DNA gjort att de insett att den avrättade var oskyldig. Filmen är enligt mig den bästa filmen som är baserad på en bok av Stephen King.

  • Titanic

Man vet att Titanic var ett fartyg som på sin jungfruresa krockade med ett isberg och sjönk. Att bara ca 700 av över 2000 personer klarade sig. Att fartyget som ansågs vara osänkbart sjönk på sin första resa. Vissa av passagerarna i filmen är baserad på namn av passagerare som var med på det riktiga fartyget Titanic.

7 reaktioner till “Vad gör vissa filmer till Klassiker?”

  1. Jag funderar också på vad som gör en film till en klassiker, en sån där film som man bara måste se. Den första filmen förutom LOTR som du nämner i inlägget är Avatar. Det känns verkligen som en klassiker.

  2. För mig kan en klassiker vara väldigt individuell för varje person, en film som man själv känner att det är något man kan se om flera gånger om. Sen så finns det vissa självklara klassiker som alla bör ha sett, eller iallafall ha hört talats om så som tex Sagan om ringen, Shindlers list, Star wars, alla filmer av Astrid Lindgren och många fler filmer.

  3. Klassiker för mig är något som var bra förr Typ som the notebook – lejonkungen, Astrid Lindgren berättelserna. Titanic – absolut ’ Man brukar ju säga- ska vi dra en gammal klassiker? Då tänker jag oftast på de som var bra. För just nu är inte riktigt filmer som det var på den gamla goda tiden . Ännu ett ex : notting hill : pretty woman. M.m

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *