Dag med dokumentär och film

God kväll!

Hoppas ni har haft en bra lördag!

Här började jag dagen med att kolla på dokumentären Conversations with a killer: the ted bundy tapes på netflix. Den handlar om seriemördaren Ted Bundy som dömdes till döden för flera mord. Han anses vara skyldig till mer än 30 mord och försvinnanden. Han avrättades i elektriska stolen 1989 i Florida.

Efter käkat lunch så åkte jag en sväng till Gottsunda och handlade. Efter det så började jag kolla på filmen Män som hatar kvinnor extended edition.

Handling:

Mikael Blomqvist har nyss blivit dömd för förtal av den framgångsrike finansmannen Hans erik Wennerström. Helt oväntat får han ett telefonsamtal från en advokat som säger att Henrik Wanger vill att han kommer upp till Hedeby för att prata om ett jobb. Det slutar med att han tar sig an jobbet. Det Henrik vill att han ska göra är att lista ut vem i släkten Wanger som mördade hans brorsdotter som försvann för ca 40 år sedan. Hans cobverup är att han ska skriva en släktkrönika över släkten Wanger. På vägen får han hjälp av en hacker vid namn Lisbeth Salander. Ska de lyckas lösa gåtan Harriet?

Recension:

Denna film kom 2009. Den är baserad på boken Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson. Som trist nog inte fick se sina böcker bli till film då han dog av en hjärtattack 2007. Filmen fick tre guldbaggar vilket en var den för bästa film. Sen vann Noomi Rapace en guldbagge för bästa kvinliga huvudroll. Den tog också hem publikpriset. Denna film vann även en bafta award för bästa utlänska film som inte är engelsk språkig. Mikael Blomqvist spelas av Mikael Nykvist som tyvärr dog 2017.

Filmen är en av de bästa svenska filmerna som någonsin gjorts. Dock innehåller den våldtäkt och annat hemska saker så man kan inte vara för känslig om man ska se denna.

Det finns en dokumentär om Stieg Larsson som skrev boken filmen är baserad på som heter Stieg Larsson: Mannen som lekte med elden som finns på hbomax.

Jag ger filmen 5/5

9 reaktioner till “Dag med dokumentär och film”

  1. Har inte läst böckerna, men sett filmerna. Så bra tycker jag. Noomi är grym i den rollen och har alltid gillat Mikael Nykvist som skådespelare. Synd att han lämnade oss för tidigt.

  2. Den serien måste jag kolla upp. För den låter intressant 🙂.

    Filmerna om Mikael Blomqvist & Lisbeth Salander är Såå bra!! 😃 men nu var det längesen jag såg dem filmerna.

    Ha en trevlig dag! 🌸

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *