Hammarskjöld – Recension

Titel: Hammarsköljd

Premiär: 25 December 2023

Regissör: Peter Fly

Kategorier: Drama, Thriller

Skådespelare: Mikael Persbrandt, Francis Chouler, Cian Barry, Hakeem Kae-Kazim, Colin Salmon, Sara Soulié, Richard Brake, Thure Lindhardt

Speltid: 1 timme och 54 minuter

Språk: Engelska

Handling:

Filmen handlar om svensken Dag Hammarsköljd som var FN:s generalsekreterare. Året 1961 har han ett år kvar på sin post och börjar tänka lite var han vill bo efter att ha jobbat klart för FN. Samtidigt så har han tagit på sig att försöka medla fred i Kongo och avskaffande av koloniseringen. Vissa säger att det är ett omöjligt uppdrag medan några andra säger att det är självmordsuppdrag.

Recension:

En av de bästa svenska thrillers jag någonsin har sett. Mikael Persbrandt gör sitt livs bästa roll som Dag Hammarsköljd. Filmen är spännande från början till slutet. Har man börjat kolla så vill man inte sluta förrän filmen är slut.

Filmen har fått hela 7 guldbaggenomineringar som bland annat Bästa film och Bästa manliga huvudroll. Till sist hoppas jag verkligen att denna film blir Oscarsnominerad.

Citat från filmen:

Be att din ensamhet kunde sporra dig att finna nånting att leva för, nånting tillräckligt stort att dö för.

Jag ger filmen 5/5

5 reaktioner till “Hammarskjöld – Recension”

  1. Men å vad spännande – den har jag missat att den kommit, men en ny film är ju inte dumt alls. Sen gillar jag ju han som skådis så den skall jag absolut försöka se ju. Jo skall kolla senaste Beckfilmen – inte dumt det heller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *